Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Treće suđenje za ratni zločin u Lovincu 91. na riječkom sudu

 1. #1
  IN MEMORIAM
  Guest
  NA ŽUPANIJSKOM sudu u Rijeci danas je počelo suđenje u odsutnosti sedmorici Srba optuženih za ratni zločin počinjen u Lovincu u svibnju 1991.
  Nakon dva suđenja na Županijskom sudu u Gospiću Vrhovni je sud zbog manjkavosti u postupku naložio ponovno suđenje i premjestio ga na riječki Županijski sud jer na gospićkom sudu više nije bilo sudaca koji bi za to kažnjivo djelo mogli voditi postupak a da nisu sudjelovali u prijašnja dva.

  Optuženoj sedmorici Srba sudi se u odsutnosti, jer su nedostupni hrvatskoj policiji i pravosuđu u proteklih desetak godina.

  Radoslava Čubrila, Bogdana Šobata, Milorada Čubrila, Milorada Žegarca, Petra Hajdukovića, Gojka Mrkaila i Bogdana Čubrila tereti se da su 5. svibnja minobacačkom vatrom napali ličko selo Lovinac naseljeno hrvatskim stanovništvom te su upali u selo spaljujući stambene i gospodarske zgrade. Jednog su mještanina ubili odmah, a šestoricu su odveli sa sobom od kojih su poslije, po optužnici, ubili petoricu. Tom prigodom su, tvrde tužitelji, odnijeli i vrjedniju imovinu mještana iz njihovih kuća i gospodarskih zgrada.

 2. #2
  IN MEMORIAM
  Guest

  Njihova tijela pronađena su poslije u blizini sela.

  Danas su pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Srebrenka Šantić iskaze dali svjedoci, među kojima i jedini preživjeli od šestorice Lovinčana koji su odvedeni. On je poo opisao događaje u selu i nakon njihova odvođenja. Njega su optuženici pustili da prenese poruku hrvatskim policajcima ultimativno zahtijevajući njihovu predaju.

  Prva dva suđenja u Gospiću završila su presudama po kojima se Radoslav i Milorad Čubrilo, Petar Hajduković i Gojko Mrkailo osuđuju na po 20 godina zatvora, Milorad Žegarac na 15, a ostala dvojica su oslobođena. Vrhovni sud oba puta je ukinuo presudu i vratio suđenje na početak, tražeći snažnije optužne dokaze te zbog neusklađenosti između obrazloženja presude i izjava svjedoka.

  Suđenje se nastavlja sutra.

Slične teme

 1. Predao se osuđeni za ratni zločin u Lori
  By Dolijator in forum Politika
  Odgovora: 7
  Posljednji post: 19-11-2008, 18:14
 2. Glavas pretio sudu
  By GLUPACO (prva) in forum Politika
  Odgovora: 3
  Posljednji post: 26-04-2007, 12:17
 3. Elektroničar na sudu jer autu ne treba vozač!
  By h.b. in forum Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
  Odgovora: 6
  Posljednji post: 06-12-2003, 19:11

Pravila postanja

 • Ne možeš stvarati nove teme
 • Ne možeš odgovarati na postove
 • Ne možeš slati privitke
 • Ne možeš mijenjati svoje postove
 •