-
Turbo punjači
Sve popularniji način za drastičnije dobivanje snage je ugradnja turbine ili kompresora u atmosferski motor. Turbo je sinonim za turbinsko prednabijanje turbo punjačem. To je sklop turbine i punjača (puhala ili kompresora). Turbina se pokreće strujanjem ispušnih plinova, te okreće punjač koji se nalazi na istom vratilu. Tako se tijekom prvog takta u cilindru nabijaju plinovi pod tlakom, a prirast tlaka - 0,4 do 0,8 bara (ponekad i više) naziva se tlak pretpunjenja ili prednabijanja.
Ako punjač stvara prirast tlaka do 80 posto radi se o puhalu, a kod većeg prirasta tlaka o kompresoru. U drugom taktu klip tlaći već djelomično stlaćenu smjesu pilnova, što znatno poboljšava performanse motora. Motori s prednabijanjem u pravilu su jači od atmosferskih
motora istog ili približnog obujma. Da bi motor izdržao kuru prednabijanja portebno je smanjiti kompresiju na način podizanja glave motora kada se povećava kompresijski volumen. U lakšim slučajevima biti će dovoljna deblja brtva glave motora, dok će teži slučajevi koji se odnose na već snažne motore u odnosu na njihov volumen, tražiti izradu tzv. međuploče. Aluminijski lijev strojno se obrađuje i na njemu se buše kanali kao i na glavi i bloku motora, nakon čega se montira na motor pomoću dviju brtvi : između međuploče i bloka te između međuploče i glave motora. Jasno je da je prije
toga potrebno napraviti izračun volumena, a samim time i kompresije koja mora biti niza ali ne preniska kako bi se iskoristivost povećala.
G60 kompresor
G60 je mehanički pogonjen punjač (kompresor) koji je ime dobio po obliku slova G, a 60 označava širinu spiralnih propelera izražena u mm.
U spiralnom kompresoru, usisani zrak iz motora prolazi kroz kučište, nalik pužu, gdje se sabija do 0,7 bara. Ovaj kompresor, koji sam troši i do 18 KS, je pogonjen zupčastim remenom. Velika prednost mu je snaga duž svih brojeva okretaja.
A slabosti? Kada motor dosegne 5800 okr/min, mala spirala u kompresoru se vrti na 11 000 okr/min, te je to granično područje na kojem počinju kritične vibracije u kompresoru te to može biti kobno za cijeli motor. Inače, za G60 motore, najveći okretni moment je na 5600 okretaja u minuti.
Nitro oksid
NOS sistem, viđen u The fast and the furious, a ranije i u Mad Maxu, sastoji se od plinske poce punjene s N2O te odgovarajućim priključcima koji je povezuju na sistem za ubrizgavanje na motoru, te gumbom za aktiviranje u unutrašnjosti vozila. Sistem djeluje kao dodatna injekcija sustavu za ubrizgavanje goriva, a aktivira se po potrebi, najpametnije na otvorenoj cesti.
Ovisno o punjenju boce, snaga može varirati od otprilike 25 do 500 KS. Za motore sa 4 cilindra preporučljivi su sistemi od 40 do 60 KS, a za VR od 75 do 100 KS. Nitro je dobra kombinacija sa turbo motorima, jer onda nestaju turbo rupe i stvara se još više dodatne snage.
Nitro oksid zagrijan na otprilike 150 stupnjeva C oslobađa višak kisika, ali ne stvara samo taj kisik više snage, nego sposobnost tog kisika da sagori više goriva. Od sagorijevanja više goriva, stvara se veći pritisak na cilindre i tu se stvara najviše snage. Sabijeni nitro oksid se ubrizgava u usisnu granu, te prelazi iz tekućeg u plinovito stanje. Takozvani intercooling efekt smanjuje temperaturu nitra na -40 stupnjeva C te time znatno smanjuje temperaturu usisa, te se također oslobađa više snage. Nitro sistem nije preporučljivo ugrađivati u motore s većom kilometražom.
-
ovo sigurno Buillt nije znao,pa sad zna i ovo
-
tuning
Vrlo efektivan i sve popularniji način povećavanja snage i okretnog momenta je zamjena tvorničkog ECU-a (electronic control unit) ili chipa, s onim koji je dostupan s tuning tržišta. Naravno, ovo radi samo s vozilima koja imaju elektronski nadzirani sistem ubrizgavanja goriva, te stoga to ne možemo primijeniti na stare verzije GTI / 16v s K-Jetronic sustavom.
Chip poručuje motoru koliko mu treba goriva i zraka, tako da su stavljanjem novog chipa ovi elementi poboljšani, a pritom pridonose stvaranju više snage. Ako je motor pogonjen turbo punjačem, chip može pridonijeti velikim povećanjima snage, jer on također nadzire i pritisak punjača. Normalno aspirirani motori obično ostvaruju povećanje snage od kojih 10-15%.
-
e ljudi el neko zna koja je ono integrale u zagrebu kaj stoji na nekom raskrscu kraj porschea 924 il tak nes. parkirana je ispred neke kule. ima siroke blatobrane i zuta je ko i porse??? svaki put kad sam u zagrebu u zadnje vrijeme ju vidim tam parkiranu. tip ima neku radionu il tak nes.
-
doc: "ne znam zasto ti VR6 uvijek sve obasipas svojim velikim znanjem kad te netko nesto pita. zar nije jednostavnije stavit link stranice s koje kopiras te tekstove?"
Link, nazalost nema ga. Jedino gdje mozda mozes naci nesto na nasem jeziku da pise o Lanciji Delti Integrale to je na mojoj stranici, ali tamo ima i onih podataka razlike izmedju modela, sta je izmjenjeno na motoru, datumi predstavljanja... sto smatram da je ovdje nepotrebno, pa zato onda sam pisem.
Ovo o Turbo punjacima, da to niste slucajno pokupili sa http://www.vw-scena.net/ ??
-
Možete pročitat u originalu na str.wwww.carsfromitaly.com.,mada je netko ranije rekao da je puna grešaka.,onda na www.whalley-integrale.
-
Stevo, dobronamjeran savjet, okreni se i trči, trči koliko te noge nose, koliko ti gas dopušta, jer bio si u osinjem gnijezdu NAJVEĆEM PROKLETOM LEGLU ŠVERCERA, OSINJAK ZAGREBA MUTIVODA I ××××VETRA, BIO SI U VUKOVARSKOJ 242 i još si živ, bježi.... :smile08: :smile08:
-
[IMG]http://www.viva-lancia.com/forsale/orter-integr.jpg[/IMG]
-
Ako je netko zainteresiran za Lanciu,prodajem svoju,mislim da ću uskoro stavit i slike...
-
-
ajajaj...a zasto? :smile11: :smile11: :smile11: :( :smile11:
-
Ja bi se htio trkat s jednom lanciom integrale da vidimo nesto.
Sudeci po ovom: :URL=http://www.syclone.freeserve.co.uk/rivals.htm:QUARTER MILE RIVALS:/URL:
trebo bi ju pobjedit sa svojom kaliburom turbo. Pa da vidimo :)
-
black night odnosno calibra_T sa irca pretpostavljam(nema nikakve veze sa calibra zenderom). reko sam covjeku za forum, nadam se da nije neki provokator.
-
Ej di si stevo :)
Ja provokator? nikad!
-
black knight pozdrav.
nadam se da nisi neki prvokator il tak nekaj, jer ih je vec pun forum. ak si za normalno diskutiranje o autima i svemu sto ide uz njih i ne vrijedjas bez potrebe onda si dobrodosao. ;)
-
Uredno cu izvrjedjat sve aute koji mi se vrijedjaju i ako se neko uvrijedi zbog toga sto vozi jednog on njih tu nema puno pomoci.
Inace, ljude direktno bez povoda necu vrijedjat.
To mi se cini ok :)
-
Pa nisam još na čistu da li da ju prodam ali imam neke planove,ne znam ,vidjet ćemo.
-
nemoj ju prodavati, čemu ću se diviti kad ti dođem u susjedstvo???
da imam para bila bi moja i ničja više!!
pozdrav majo [IMG]http://www.plauder-smilies.de/happy/xyxwave.gif[/IMG]
-
Ovako, onako i ti nama ne rece zasto je prodajes (namjeravala prodavati)??
-
E Miha i da imaš ne bi ti je prodala jer da mi se voziš ispred Ronija s njom pukla bi.Ne znam još šta ću.
Vr6 pa ne moram baš odavat sve tajne,da ne misliš da je nešto crklo ili slično,čisto radi nekih drugih planova.
-
-
VR6 je postao jako ok,svaka čast.
-
Tema nadjena na 10-oj stranici...
-
Eto odlazi moja HF-ica od mene sutra :(
Bas sad na DSF-u je bila emisija o HF 4WD, Integrale, EVO i sve sto tu spada. Jesu nasli kad ce to pustati...
-
VR6, pa kaj ti motaš? To niti nije auto za tebe. Non stop kukaš nešto. Čak nisi bio u stanju niti felge kupiti za taj auto kao da trebaš neke pitaj boga kakve. I sad je još znanost skrpati razbijen auto... ma ne mogu ti se načuditi. Sva sreća da auto odlazi nekome tko ima barem malo pojma o autima i održavanju.