Pogledaj cijelu verziju : Potrošnja goriva
Bezolovni
08-08-2004, 13:45
Nedavno mi je prijatelj rekao da mu nova fabia 1,4 MPi s 44 kW troši oko 9 litara što je za tu snagu i veličinu auta enormno. Kolegica pak s posla mi kaže da joj punto 1,1 iz 95. troši 8,5 litara. S druge strane jedan tip mi kaže da mu Kia Pride 1,3 troši samo 5,5 litara. Kad se malo pogleda u tvorničke podatke tih automobila onda je slika sasvim drukčija. Tko tu nešto mulja. Da li možda Punto i Fabia nisu dobro podešeni. Tko ima iskustva s tim autima neka se javi i kaže koliko im stvarno troše u normalnoj vožnji.
Razlike između potrošnje u gradu, na otvorenoj cesti ili autocesti su drastične pa bez podataka u kojim uvjetima se gore navedena vozila uglavnom voze nema smisla uspoređivati...
Stari 1,4 koji se ugrađivao u Fabiu gutao je enormno puno za svoju litražu/snagu...po gradu i preko 11 l/100...ima ga frend i nije baš presretan...
Bezolovni
08-08-2004, 19:27
Radi se uglavnom o jednakim režimima vožnje tj. kombinirana vožnja unutar županije, ali ne po velikom gradu.
Evo ja sa Corollom 1.6 trenutno trošim 7,5 l po Zagrebu bez pretjeranog vrzmanja po centru (ili 9-9.5 l s dosta centra, semafora i parkanja svaki čas)što znači da je za kombi vožnju po županiji s motorima 1.1 i 1.4 8.5 i 9l ××××no previše...5,5 je bliže realnoj potrošnji 1.3-litrenog benzinca mada bih se ipak okladio da u stvarnosti ne pada ispod 6 l/100...
Dom Dom unlog.
08-08-2004, 19:49
Po meni ovaj sa Kiom nek priča deci u vrtiču o takvoj potrošnji.A ovi drugi su realniji.
Ljudi koji ne zive u centru grada misle da ako se vozis po selu kilometar-dva pa gasis, pa gaopet palis pa ides u birc na kavu, pa onda 200 metara do banke, pa ga upalis pa ides 258 metara do poste i sl......kao ono to nije "gradksa voznja" jer se ne vozi po gradu ipak je to selo......PA LJUDI MOJI PA NE DOGAA SE "GRADSKA VOZNJA" SAMO PO GRADU
Naravno da nije. Zna se kaj je gradska vožnja; semafori, stajanja, kolone, kreni-stani...
Moj Punto u gradu troši oko 7 litara kad se štedi i oko 8.5 kad ga se često tera u turažu. Na otvorenoj oko 5.5.<br><hr><font color="red">Capo di cotlovina * * * * * * * * *</font>
Bezolovni
09-08-2004, 09:47
Glupson, znam da gradski režim vožnje nije samo po gradu. Ali za ovo što sam rekao vožnja unutar županije podrazumjeva odlazak na posao i ostale potrebe i relacije se kreću otprilike 10-20 km bez gašenja i nekog zastajkivanja. Za takav oblik vožnje mislim da je to previše velika potrošnja. Usput samo da pitam, je li taj motor iz Kie onaj Mazdin koji se do nedavno ugrađivao u 323?
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.