Pogledaj cijelu verziju : Honda Civic
Imam jedno pitanje za Honda boyse.
Radi se u Hondi Civic, 95 g. 1.5 V-TEC-E motor, 90 ks, 16 V, 1 bregasta, 4 dizne.
Posotji takva ista verzija motora od 115 KS.
U čemu je razlika, kako izvuči 115 KS?????????<br><hr><font color="red">Alfa u dvorištu, Manta u mislima.</font>
Gledajući izvana, nema razlike, sve je isto.
Kod motora 1.4 ima verzija 75 KS i 90 KS. Razlika je u blokadi na usisu. Zna li netko ako, i gdje je u ovom slučaju blokada?
VTEC-E je sistem podešen na štednju goriva i zaštitu okoliša odn. ispuštanje što je moguće manje štetnih tvari u ispuhu. E ti dođe za ekologiju.
Nisam 100% siguran, no mislim da ti je kod ta dva 1.5l motora razlika između ostalog i u načinu primjene VTEC-a.
Kod 1.4l motora različite su usisna i ispušna grana, brizgaljke, pritisak goriva, ECU,...<br><hr><font color="red">HONDA IN HEART, GTA IN GARAGE</font>
Ja ga želim prepodesit, ako je moguće na 115 KS.
Ja bi ti preporučio da zaboraviš na to i odma ubodeš onoga sa 115 ks.
VTEC-E radi sa siromašnijom smjesom, mislim da VTEC djeluje na 3 ventila, ima izjebanu elektroniku itd.
Potrošit ćeš hrpu vremena, neće biti jeftino, a siguran sam da sa krajnjim rezultatom nećeš biti zadovoljan.<br><hr><font color="red">HONDA IN HEART, GTA IN GARAGE</font>
....e onda puno sreče... ;)
CLIO SPORT
18-03-2004, 23:12
kas....kupio si hondu!?
:smile18: :smile18: :smile18:
Nisam ja, ženica. :smile20:
Ako će mi dat, dođem jednom sa Hondom na SZ.
Kome ide :smile20: ? Zeni ili Hondi? <br><hr><font face="Times New Roman" color="red">'cos if you wanna run cool... you got to run
on heavy, heavy fuel</font>
A čuj, ženica je :smile20: , a bogme ni Hondica nije za odbacit.
INTERCoooLER
18-03-2004, 23:28
VTEC-E ti je usmjeren vise na ekonomicnost. Dakle, ta varijanta motora pri nizima okretajima radi sa 12 ventila, a pri visim okretajima koristi svih 16 ventila. Takav motor trosi oko 6.5l na 100km (po tvornickim sepcifikacijama :)) ) ali je slabiji oko 8-10%. imas i onaj trofazni VTEC-E, taj motor je kombinacija "jakog" SOHC VTECa i "stedljivog" SOHC VTEC-E motora. Ispod 2500 okretaja radi sa 12v nakon toga do 6000 radi sa 16v koristeci pri tome tzv. blazi brijeg bregaste osovine, da bi u trecoj fazi aktivirao samo tzv. veliki brijeg bregaste osovine.
Tako ti je to nekako oko tog VTECa :)
POLOVNJAČA
18-03-2004, 23:34
e di je sad JAPON , on ima tu 1.4 sa 90 ks , pa bi ti on najbolje reka , iako sam je vozila i meni se sviđa kako ide . Ne bi se na tvom mistu upuštala u neke prerade , osim ako nije za ganjanje i to .
:smile20: <br><hr><font face="Impact" color="red">Najgora stvar u životu je kad nemaš na što da se ložiš !</font>
Koju verziju od te tri ima ona?
Dakle, trebale bi se mjenjati bregaste i ventili?
Pole, dok ona vozi, 90 KS je i više nego dovoljno, ali ako ju ja jednog dana prisvojim na ovaj ili onaj način, 115 KS je prava mjera.
Jaoooo Kas, ova izjava da mijenjas Alfu za Hondu je teska uvreda za alfiste - brzo se izvuci dok jos nije kasno... :)) <br><hr><font face="Times New Roman" color="red">'cos if you wanna run cool... you got to run
POLOVNJAČA
18-03-2004, 23:39
dobro zboriš
:smile18: <br><hr><font face="Impact" color="red">Najgora stvar u životu je kad nemaš na što da se ložiš !</font>
E, MC, razlika između njenog i mog auta je 4 godine, ali kad si u toj Hondi, ukratko, spejs šatl, pa nek se vrijeđa tko želi i koliko god želi.
Zasto ne pitas BB-a sto bi se dalo srediti na toj Hondi (mozda ima neke informacije) - rekao si da ga znas...<br><hr><font face="Times New Roman" color="red">'cos if you wanna run cool... you got to run
Postavio sam pitanje i na mjestu gdje je her BB, ali dugo nema nikakvih komentara s njegove strane.
Odgovor intercoolera je dosad najpametniji. Svi drugi nabadaju.
INTERCoooLER
18-03-2004, 23:48
Imas onaj hidraulicni aktivirani stapic koji ukljucuje dvostruku bregastu osovinu da radi kako jednostruka, tako se pri okretajima iznad 5000 ventili otvaraju ranije a zatvaraju kasnije sto omogucuje veci dotok smjese u cilindar.
kkoliko si dao za auto?
ja sve gledam honde u NJ ali su jako skupe. ja sam htio uvesti ali kad sve izracunam vise se isplati kupit novi. meni se svidja najvise linija civic-a koju ti imas. auto izgleda jako siroko straga kad se spusti.
hondo, ti si rekao da si kupovao civic u NJ. zasto? ja opcenito mislim(to ne vrijedi za japance)da su auti za NJ trziste malo kvalitetniji(bolje ispitani)pa bih uvijek europljanina kupio u nj. sto ti mislis Hondo?
Ma on ti je sada sav u sajmu...<br><hr><font face="Times New Roman" color="red">'cos if you wanna run cool... you got to run
INTERCoooLER
18-03-2004, 23:51
A ovaj VTEC ti se i zasniva na tom stapicu koji spajo bregaste. To ti je glavna caka ovo ostalo je se programirana elektronika.
CLIO SPORT
18-03-2004, 23:52
moj frend prodaje skroz uscuvanu civic 1.4 sa 75 konja!!! ako je netko stvarno zainteresiran nek se javi...!
POLOVNJAČA
18-03-2004, 23:58
i Japon prodaje svoju , mislim da je 98 godina , nisam ful sigurna ...<br><hr><font face="Impact" color="red">Najgora stvar u životu je kad nemaš na što da se ložiš !</font>
Na žalost, prerada nije moguća da bi dobio 115 KS.
1.5 motor je VTEC sa jednom bregastom, a ima ECONO režim vožnje.
Motor u tvom Civicu nije VTEC !! I najsličniji je motoru 1.4/ 90 KS(gotovo da nema razlika).
Motor 1.5/ 115 KS ima drugačiju glavu(bregastu), drugačiji usis, ispuh, poluosovine su "jače" ..., uz njih su išli i sva četiri diska.
Intercooler, princip rada svih VTEC sistema je taj hidraulički klin koji po potrebi spaja ventile, a na njega djeluje elektronika preko kontroliranog pritiska ulja. Princip rada svih VTEC sistema je isti, no razlike su u cilju primjene. VTEC-E je podešen na ekonomičnost i čistoću, dok je VTEC u ondašnjim VTi modelima podešen na izvlačenje max snage i sl. Postoji dvofazni VTEC koji ima dva režima vremena i jačine otvaranja ventila, pa kompleksniji trofazni sa tri režima, pa najnoviji i-VTEC sa kontinuiranim podešavanjem faze otvaranja ventila, pa ima izvedbi gdje VTEC djeluje samo na usisne ventile, pa gdje djeluje na 3 ventila, pa sistem u SOHC i sistem u DOHC glavi itd. Sve je to vezano sa usisnom granom promjenjive dužine i promjera i različitim omjerima goriva i zraka u gorivoj smjesi, što je pod strogim nadzorom elektronike. Iz svega što sam naveo, zaključuje se da nekakve prerade kod uličnih majstora baš i nisu preporučljive, a ni moguče, stoga prestanite pametovati i pustite autek neka ostane u ovakvom stanju u kakvom je i u kojem će ići miljun km :))
Moguća i neisplativa prerada je mjenjanje kompletne glave sa drugim VTEC sistemom, no to opet povlači vjerojatno mjenjanje uljne pumpe zbog postizanja ispravnog pritiska ulja u glavi (za funkcioniranje VTEC-a) i kompletne elektronike.
R-Type, VTEC-E motor, kako mu i naziv kaže, ima VTEC sistem i nije uopče sličan 1.4l motoru s 90ks. Inače, 1.4l i 1.5l motori su imali iste poluosovine i nikada se na njih nisu ugrađivali diskovi na zadnje kotače. Jedini model koji je imao pojačano podvozje i poluosovine i sva 4 diska je model 1.6 VTi (mislim na generaciju modela '95.-'01.).
mara, auto je bio iz D igrom slučaja. Nisam nikad razmišljao o tome na taj način kao ti.<br><hr><font color="red">HONDA IN HEART, GTA IN GARAGE</font>
Tu još nisam spomenuo strogi nadzor ispušnih plinova sa (ponegdje) čak i dvije lambda sode i recirkulaciju preko EGR ventila što još dodatno komplicira eventualno nabrijavanje.
Kas, ako te nešto konkretno zanima, pitaj iako mislim da si uglavnom saznao sve.<br><hr><font color="red">HONDA IN HEART, GTA IN GARAGE</font>
Za Civicov motor 1.5/ 90 KS znam da ima karburator i dvije elektronske dizne - i sigurno nije VTEC.
VTEC od 1.5 motora je samo motor 1.5 / 115 KS.
Svakako preporuka ostaje: NIŠTA NE DIRAJ !!
Moja greška : Samo je uz VTi( 1.6/ 160 KS) išlo: 4 diska , jače podvozje, poluosovine, drugačiji VTEC,..
Je, u pravu si da je postojao 1.5l motor sa 90ks, no on nije imao karburator, nego singlepoint ubrizgavanje i ugrađivao se je u Civic i Concerto do 1995.g. No ovdje je bila riječ o VTEC-E 1.5l motoru koji je također postojao, no mislim da se prodavao samo na zapadnoeuropskom tržištu, tako da je kod nas rjedak i nepoznat.
Inače taj 1.5l/90ks motor koji ti spominješ ugrađivao se je u Civica još negdje od 1990.g., a tada je postojao i 1.4l motor sa isto 90ks, no taj nije imao ubrizgavanje već dva karburatora.<br><hr><font color="red">HONDA IN HEART, GTA IN GARAGE</font>
O singlepoint ubrizgavanju sam i govorio kad sam spomenuo karburator sa dvije elektronske dizne.
Ovaj motor sam upravo i gledao prije sat vremena, a spominjani 1.5 / 90 KS(VTEC) - nikad vidio -.
Ovaj motor je multipoint, ima diznu za svali cilindar. Usis mu je isti kao kod verzije sa 115 ks. Ima i taj EGR ventil koliko sam skužio u uputstvima.
Auto je plačen 4900 eura.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.