Pogledaj cijelu verziju : Federi i amortizeri
kratko pitanje: da li kraći,tvrđi federi (originalni,ne kućni delanci) skraćuju vijek amortizera? ako da,zašto? pročitao sam negdje da tek ako je feder kraći za više od 40 mm treba imati i skraćene amortizere,a šta je sa manjim vrijednostima?
Teorija kaže da se pri spuštanju auta do 30-40 mm orginalni amortizeri ne trebaju mijenjati. Kad je auto na kraćim federima, automatski je promjenjeno radno područje (klipa) amortizera što se u praksi odražava u ipak nešto kraćem vijeku trajanja. Uglavnom ništa kardinalno se neće dogoditi sa amortizerima, ako izvedeš kvalitetno spuštanje za tu visinu.
o.k.
auto već je spušten, federi su "Mad", žuti,kraći za 30 mm i tvrdi do bola. amortizeri su se zdošli,ali ne bih se začudio da su originalni,tj. nemam pojma koliko su stari pa mene to ne čudi. problem je u pametovanjima drugih,pa rekoh, da se posavjetujem na forumu ;)
Štima, sad još stavi dobre amortizere i to bu to. Preporučam Koni. Je skup, ali vrijedi svakog novčića.
jel zna tko cijene u Italiji?
radi se o Themi 2.0 16V iz '91. bio bih zahvalan za koju informaciju :)
alo ekipa :(
yebiga,čim se postavi pitanje koje traži konkretan odgovor - odgovora nema...
Za Koni znam da cijena zavisi od auta. Ja sam za Civic model Special platio oko 1200 DM u Austriji (naravno sva četiri).
evo šta sam ja saznao,ali za Njemačku:
Monroe 125 eura, Koni 185, komad prednjeg. skupo...
ima li tko iskustva sa Kayabom?
Dac, platio sam za themu sva četri boge plinski teleskopski 4.000 kn sa montažom i nekakvim popustom. Auto je imao sa starim amortizerima 200.000 pitaj boga koliko, tako da je i "sjeo" bar pet centimetara. Za×××× sam se gadno jer nije bilo baš nikakve razlike u udobnosti držanu ceste i prelasku graba vjerovao sam da su mi ugradili stare natrag ali ××××× cijelo jutro sam bio tamo kada su nove raspakiravali iz kutije. Da ne zaboravim još 160 kn geometrija sva 4 jer kad se mijenjaju amortizeri ide i špur.
Kayabu nemoj uzet, jer su meni otišli nakon tri mjeseca, i to sva 4 !!!
:smile10:
Bio sam doslovno da federima, gore nego na starim amortizerima, ljuljao sam se kao na brodu i još mi gamad nije priznala garanciju jer nisu ugrađivani kod njih nego u ovlaštenom servisu
Nemoj niti reparirane, to je sve rashodovano.
Probaj naći bilo (čim jeftinije) koje sa bar 2,3 godine garancije i to uljne, i još nešto najvažnije FEDERE obavezno zamjeni, jer ako njih ne zamjeniš nema puno efekta.
Eto to je moje mišljenje, ja sam se nekoliko puta za××××, ili su me zajebali, ali ovo gore što sam napisao tako bih uradio sebi. Sretno.
:smile10:
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.