Pogledaj cijelu verziju : Talijani dolaze na Jadran u švapskim autima!
Da li ste primjetili kako više ni Talijani ne kupuju talijanske aute? Na jadranu se vidjelo svega sa talijanskim regama: Focusi, Volvoi, Golfovi, BMW-i, Renaulti... Prošle i ove godine je baš upadljiva činjenica kako talijani više ne voze pretežno talijanske aute. Tu je vjerojatno večina onih četiri milijarde eura minusa za Fiat...
TRANS AM
23-08-2002, 06:41
O čemu ti to briješ??? Zar si smetnuo s uma uvođenje Eura kao jedinstvene valute i kao posljedicu jedinstvene unije skidanje carina na proizvode iz zemalja koje čine gore narečenu. Malo cjelovitiji i detaljnjiji pogled na modele automobila i rege na njima sigurno bi ti otkrio da ima isto tako pun k njemaca s talijanskim, francuskim i švedskim automobila. Francuza s njemačkim i talijanskim itd.
Manje više je točno što obojica tvrdite. I ja sam se uvjerio da u Istri velika većina talijana dolazi sa karavanskim izvedbama Focusa, Mondea, BMW 3-ice, Mercedesa C klase. Ima dosta i Alfi 166. Nisam baš promjetio da voze Francuske aute, ali dosta ih ima Japance.
TRANS AM
23-08-2002, 10:18
Fresh,
prije nego što prokomentiraš tuđi post, pročitaj pažljivo što u njemu piše. ;)
Btw, moja reakcija je bila čisto iz razloga da sad ne ispadne: "Aha, talijani skužili da su njemački auti bolji".
Masovnija kupovina njemačkih automobila u Italiji, bila je za očekivati istog trenutka kada se europsko tržište ujedinilo, kada je uveden Euro i kada su carine snižene na simboliku ili gotovo ukunute. Tek toliko.
Dobro, možda bi se moj odgovor više podudarao sa DKW-om, nego s tvojim. Dao sam mišljenje prema onome šta sam vidio na cesti, po kampovima i pred hotelima.
Ne kažem da je to reprezentativni uzorak, ali je činjenica da sam na tim mjestima talijanske tablice više viđao na Njemačkim i Japanskim autima nego na Talijanskim.
Da se razumijemo:
Vozim Alfa Romeo automobile od 1995., do sada, tako da nisam švabofil, pa ne skačite odmah ko furije (neki).
Ima nešto u pričici o euru, jedinstvenom tržištu i tako dalje, ali nisam baš vidio (rezultati prodaje, svaki mjesec u "Auto Bildu") da su švabe nahrupili na Fiate i Renaulte.
Istina, u zadnjjem "Auto Bildu" ima članak na punih pet stranica o uspjehu francuskih automobila. Tamo se kaže da C3 čini korsu "tako staromodnom", što je i istina. 307 je već prije godinu dana bio hvaljen, ali švabe su u tom jadu što 307 prema Golfu izgleda izvrsno izvadiili "šubler" i išli mjerit spojeve dijelova karoserije, kao, ima li lufta!
Pa, vjerojatno zbog nedostatka karavanskih modela u vlastitoj autoindustriji (na pamet mi padaju samo Fiat Marea i Alfa 156 Sportwagon, od kojih ovaj drugi i nije baš karavanski prostranog prtljažnika ;) ),talijani posežu za markama koje su u tome jake (prvenstveno, naravno, švabskim, francuzi su ipak direktniji konkurenti talijanskoj autoindustriji pa valjda zato njih iz patriotskih razloga izbjegavaju)...bez obzira na to, Punto je najprodavaniji auto u Italiji, ali jako cete ih rijetko vidjeti kod nas s talijanskim regama jer jednostavno - oni ga kupuju kao drugi auto za grad, a ne idu s njim na duža putovanja...Focus je najprodavaniji ne-talijanski auto tamo... :)
Konačno da netko diskutira a da ne špricne litru otrova odmah kad netko nešto primjeti.
Zanimljiva teorija. Istina, puno ima Focusa karavana, a sigurno je bolji od zastarjele Maree. (makar mi frend ima Mareu karavan-nema škripanja, vrlo udoban feeling, samo je imao karanja z getribom -rikverc itd...)
Konačno jedna normalna i argumentirana rasprava.
Ovaj tjedan idem napokon na godišnji u Istru, točnije Pulu.
Ako još bude gostiju, a kako čujem na dnevniku sezona još traje, probat ću na većim parkiralištima ispred kakvog hotela ugrubo prebrojat tipove automobila koje tko vozi.
Javit ću Vam kad se vratim.
Daj se ti, Fresh, radije odmaraj, kupaj i broji komade, te saznaj odakle su a potom im uzmi mjeru...(mislim na komade, ne na aute) :))
...a jeste li primjetili da Talijani koji voze 156-ce najviše voze Sportwagon JTD. Takvi gosti jediu i piju po jadranu, naravno uz one kaj voze BMW i Mercedese. Ima i onih u Focusima karavan, koji je meni jako ružan. Ti piju mineralnu... nema se para, vozi se Focus...
Općenito, strani gosti na jadranu i nemaju baš puno para, oni koji imaju dolaze s jahtama. Po cesti se voze uglavnom sirotani...bar od Senja južnije...
I za kraj jedan vic:
Došao Mujo u Sloveniju u pekaru pa kaže: Dajte mi jedan hljeb.
Mamo črni anpak beli.
Daj pola anpaka... ;) ;)
alfist_zg
26-08-2002, 20:19
Fresh, dobru ti je preporuku dao mytbyte! :)
to stanje nam javi poslije godisnjeg. :)
Prošlo je vrijeme brojanja komada, nažalost. Sad se u šetnje odlazi gurajući kolica u društvu s mamom.
A onda kao gledam aute a u biti proučavam vozačice unutra.
Ahaha.Šta se tiče Talijana na Jadranu,pa skoro su veća sirotinja nego mi,rijetki imaju nešto više love,nema više onih Talijana koji bi potrošili novce i još posudili za lomljenje,nešto mladih,ako dođe društvo muških pa će nešto i potrošit ali lajavi su,tu nema diskusije.
alfist_zg
29-08-2002, 20:35
HFica, oni pravi fakeri iddu na hvar. :)
tako ti je to. :smile07:
alfist_zg
29-08-2002, 20:37
BTW, jel pala neka ljetna avantura kad spominjes vec muska drustva talijana??? :smile06:
http://www.geocities.com/Broadway/6305/dino01.gif
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.