Pogledaj cijelu verziju : Najve?i fizi?ki eksperiment u povijesti po?inje sutra
Znanstvenici u Europskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) pripremaju se u srijedu pustiti u pogon najve?i znanstveni instrument ikada izgra?en na svijetu. Za manje od 48 sati u prstenastu cijev velikog hadronskog sudara?a (Large Hadron Colider, LHC) opsega 27 kilometara bit ?e injektiran i ubrzan prvi snop protona a prvi sudari planirani su za listopad 2008. godine.
Pomo?u superprovodnih magneta ohla?enih na temperaturu od 1,9 K (-271,25 ˚C) akcelerator ?e u suprotnim smjerovima ubrzavati dva snopa protona gotovo do brzine svjetlosti, daju?i im energiju od 7 TeV. Ukupna energija sudara iznosit ?e 14 TeV i stvoriti uvjete sli?ne onima kakvi su vladali na samom po?etku svemira, djeli? sekunde nakon velikog praska. O?ekuje se da ?e tom prilikom do?i do stvaranja egzoti?nih ?estica, izme?u ostalog i Higgsovog bozona ?ije je postojanje predvi?eno standardnim modelom. Higgsov bozon od posebne je važnosti za fiziku jer ?e njegovo detektiranje potvrditi brojna teoretska predvi?anja i možda objasniti kako druge elementarne ?estice dobivaju svoja temeljna svojstva, kao što je masa.
Veliki hadronski sudara? izgra?en je u betonskom prstenu smještenom na dubini od 50 do 175 metara ispod zemlje na franskusko-švicarskoj granici. Njegova izgranja trajala je više od deset godina a ukupni troškovi su procijenjeni na gotovo šest milijardi dolara. Rezultate eksperimenata obra?ivat ?e preko sedam tisu?a znanstvenici iz više od osamdeset zemalja.
neeeeeeeee!!!!!!!!!!!! SARMAGEDON JE NA VARTIMA !!!!!!! OTVORIT CE CRNU RUPU !!!! AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!! Pokajite se nevjernici :D
imported_St. D.
09-09-2008, 15:24
Sve je to OK i sve je to lijepo... Ali imam osje?aj da ?e neka elektrana oti? u PIIII PIIIIIII. Koliko ?e energije trebat za pokretanje svega toga?!
Najbolje mi je kad mi neki ljudi kažu: "Jel znaš da je 10.9. smak svijeta?!" :D
Oni imaju svoje generatore za to...
imported_St. D.
09-09-2008, 21:08
Ah, mogao sam pretpostavit... A taman sam se ponadao da ?e pola Europe ostat bez struje! :roll:
Baš tako,i ako se naprave 99% je vjerojatnost da nebudu dovoljne snge da odvuku stolac a kamoli posišu zemlju...
Ina?e samo za informaciju. Crna rupa ako se i stvori ( a ne?e se) nama na zemlji ne može baš ništa ,a niti u svemiru! Da bi crna rupa progutala npr. zemlju ili planet takve veli?ine, ona se mora tisu?e i tisu?e godina stvarati da bi dobila tako veliku energiju da bi mogla tako nešto veliko povu?i u sebe!
Tak da su kojekavi ljudi opet samo preuveli?ali taj pokus koji ?e se dogoditi!
@itf4n- to testiranje ?e se dogoditi 10 rujna, ali tek jednostavniji ispaljivanja prve probne zrake protona ?ija ?e energija biti oko 450 GeV (gigaelektron volta) što je desetina snage tog akceleratora, a kad bude (ako bude) za pravi pokus treba energije od pet do sedam TeV (teraelektron volta) što je tek onda dovoljno energije za stvaranje minijaturnih crnih rupa :wink:
imported_St. D.
09-09-2008, 22:44
Opa! Netko se dobro informirao! Svaka ?ast zoky! :)
Ok :wink: , valjda sam malo krivo razumio!
Ma svi ste vi u zabludi SARMAGEDON DOLAZI!!!!!!!
BTW
mislim da ce (ako bude uspjesan) ovaj eksperiment otvoriti vrata novom dobu fizike te opcenito novim tehnologijama...
imported_St. D.
10-09-2008, 12:22
mislim da ce (ako bude uspjesan) ovaj eksperiment otvoriti vrata novom dobu fizike te opcenito novim tehnologijama...
U potpunosti se slažem! Ali me ne veseli dio o fizici... Tak i tak mi fizika nije ja?a strana, šta ?e tek bit kad se još više zakomplicira?! :)
mislim da jako malo ljudi shvaca pravi znacaj ovih istrazivanja ... za sad se nezna od kuda npr. dolazi gravitacija ... ako se otkrije kako gravitacija stvarno djeluje i nastaje te se to znanje prenese u podru?je industrije doc ce do revolucije u proizvodnji energije , transportu ..... a to je samo jednan od planiranih eksperimenata.... dakle oni se bave pitanjem zasto a ne samo kako nesto djeluje ...
imported_St. D.
10-09-2008, 16:20
Ju?er sam nave?er gledao na Youtubeu 15 dijelova (pojedina?no su duga?ki do 3 minute) dokumentarca o cijelom tom projektu u CERN-u. Odli?no su sve objasnili, tako jednostavno i lai?ki, a opet dovoljno stru?no da svi razumiju. Ostao sam zadivljen cijelim projektom. Ciljevi, teorije, o?ekivanja istraživanja... Preje****!
A ti si to gledao? Morat ?u i ja onda. Ja sam ovo gledao:
www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM (http://www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM)
BTW iz Grginog posta njušim anitgravity platform iz ST (C u kruži?u).
imported_St. D.
11-09-2008, 11:17
Baš sam i to pogledao prije. Umro sam od smijeha! Koji rap... :D
Evo, opet sam našao te isje?ke...
http://www.youtube.com/watch?v=bw5TE5o7JtE&feature=user
Ovo je link za prvi dio, ali sa strane imate "More From: SciTechUK", tamo možete na?i sve ostale dijelove.
Ukratko, pogledajte si svi to. Ne?ete požalit!
Na www.pcplay.hr (http://www.pcplay.hr) imate pravu vijest o ovom eksperimentu i njegovim budu?im posljedicama. :P
Joj,daj,svak ti ?ast,urednik si pcplay-a,ali doista nemoraš usisati i ovo malo šta imamo na vidilabu prema pcplayu...prije bi trebao reklamirat obrnuto...
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.